Blog

Persoonlijke verhalen, tips & inspiratie

voor een vrijer, liefdevoller en gezonder leven

Hoe vrij voel jij je?

Zeker de afgelopen jaren – en nog steeds – speelt dit onderwerp, in alle levens op deze aarde, een grote rol en vooral neemt deze rol ook heel veel verschillende vormen aan. Maar wanneer ben je nou eigenlijk écht vrij? En wanneer ben je dan ook zeker van deze vrijheid?

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren nog meer heb mogen leren, dan is het wel dat het ’t slechtste idee is om vrijheid buiten jezelf te zoeken. Waarom? omdat dit je met een vingerknip weer ontnomen kan worden.

Dus wat betekent vrijheid nou eigenlijk echt? Op vakantie kunnen? Niet in oorlog leven? Veel geld op de bank hebben?
Dit zijn enkel een paar voorbeelden van ‘nep-vrijheid’ omdat deze zo vergankelijk zijn dat je er geregeld eerder stress van krijgt – want je ‘hebt’ iets wat je zo kwijt kunt raken – dan dat je je extra vrij voelt.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je je toch wat vrijer voelt in een tamelijk onvrije wereld? Door innerlijke vrijheid te creëeren! Ik geef je 4 tips!

  1. Jij bent de enige persoon die 24/7 met jou is

Wanneer je op reis gaat, dan voel je je misschien even vrij. Je hoeft even niet te werken en kunt even uitzoomen op enkele problemen (uitzoomen is niet hetzelfde als verdwijnen;)). Sommige mensen vinden dit gevoel zo fijn, dat ze het liever niet willen loslaten en besluiten daarom te emigreren naar de plek waar ze zich altijd zo ‘vrij’ voelen. Na een jaar ben je ook aan die palmbomen en witte stranden eigenlijk wel weer gewend en zorgen deze niet meer voor genoeg afleiding van onvrije gedachten en PLOP! daar zijn opeens je problemen weer, waarvan je dacht bevrijd te zijn door in een andere omgeving te zijn. Het is dus super belangrijk om goed voor jezelf en de relatie met jezelf te zorgen om innerlijke vrijheid te kunnen ervaren. Het moet niet uitmaken op welke plek in de wereld jij bent, zolang jij in jezelf maar vrij bent. Versterk de relatie met jezelf, durf eens naar binnen te spieken en zie welke innerlijke conflicten en belemmerende overtuigingen je kunt oplossen, waardoor je je daarna lichter en vrijer kunt voelen. Op welke plek in de wereld dan ook.

2. Acceptatie is key

Als je omarmt dat alles is zoals het is, zonder oordeel en leeft in het nu, geeft dat je de sleutel tot innerlijke vrijheid. Wanneer je constant kritiek op het leven hebt; dat alles anders moet, dat je ontevreden bent met de dingen hoe ze nu zijn, dat het allemaal beter, succesvoller en meer moet zijn, zal je altijd ontevreden zijn. Daaag vrijheid en hallo gevangenis van het leven wat je niet wilt.
Ik vind dit ‘leven in het nu’ ook zo nu en dan nog steeds lastig, hoor. Het zal voor iedereen (behalve voor Boeddha en Eckhart Tolle denk ik) altijd een proces blijven, maar een fijn anker om deze skill elke dag een beetje meer te versterken is: je focussen op je ademhaling. Je kan namelijk niet een ademhaling uit het verleden nog een keer ademen noch kun je een ademhaling uit de toekomst alvast inademen. Je hebt alleen de ademhaling in het NU en deze is precies goed zoals ‘ie is. Alles is op dit moment precies goed zoals het is. Wil je dingen anders hebben? Dan kan je ook alleen NU de keuze maken het anders te doen en NU de eerste stap daarvoor zetten.

3. Hoe meer fysieke troep, hoe meer mentale troep = innerlijk onvrij

”Ja dit bewaar ik toch maar, want misschien heb ik het ooit nog eens nodig en, ja, je kan het maar gewoon hebben he” en vervolgens ligt het eigenlijk alleen maar in de weg, komen er alleen maar meer spullen bij, moet je een groter huis kopen omdat je zoveel troep hebt, is je hypotheek weer hoger, waardoor je meer moet werken, want ja dat grote huis moet betaalt worden, waar je al je spullen in kwijt moet… Dit lijkt misschien een extreem voorbeeld, maar deze komt meer voor dan we denken. Want wat heb je in je leven aan spullen nou eigenlijk écht nodig?
Want voor elk dingetje is weer een plekje nodig, een extra kast, het moet schoongemaakt en onderhouden worden en je krijgt er stress van wanneer het kapot gaat. Zonde toch, als je al deze kostbare ruimte, tijd, geld, en innerlijke rust (= allemaal vrijheid) opgeeft voor iets wat je eigenlijk niet eens écht nodig hebt of helemaal fantastisch vindt om te hebben?
Doe eens een rondje door je huis en kijk eens wat je allemaal weg kunt doen/doneren/verkopen. En voel daarna hoe de vrijheid je hoofd, lijf en geest binnenstroomt.

4. It all starts in the mind

Wat zeggen jouw gedachten over vrijheid? Door wie of wat laat jij je gedachten leiden?
Ik kijk bijvoorbeeld al jaren niet meer naar het nieuws. Niet omdat ik mijn ogen voor dingen wil sluiten, ik weet heel goed welke belangrijke dingen er in de wereld spelen, maar ik bepaal zelf welke dingen ik belangrijk genoeg vind voor mijn aandacht. Zelfs de afgelopen 1,5 jaar heb ik minimaal naar het nieuws gekeken. Ik heb mij aan de regels gehouden waar het moest, maar verder heb ik mij eigenlijk zo min mogelijk bezig proberen te houden met ‘beperkingen’ (behalve die keer dat ik 7 weken ‘vast’ zat in Nieuw Zeeland in een lockdown, waar ik overigens alsnog innerlijke vrijheid voelde, maar daarover een andere keer meer) en zoveel mogelijk gericht op wat wél kan en waar ik NU juist wel de mogelijkheid voor heb. Zo had ik opeens meer tijd voor mezelf, waarin ik nog meer op onderzoek uit kon gaan in mijn eigen gedachtenwereld. Wat geloof ik? Hoe kan ik nog meer in het nu leven en accepteren wat is? Welke mogelijkheden zijn er wél nog en hoe kan ik deze zo goed mogelijk benutten? Ik had opeens tijd en ruimte voor nog meer focus op mijn droomdoelen en heb deze zelfs in die tijd werkelijkheid kunnen maken. And now I’m here, vrijere vogel dan ooit, met mijn eigen business waarin ik elke dag mijn passie mag uitoefenen! How wonderful can innerlijke vrijheid be?

Wil je een vrijer, meer ongedwongen en simpeler leven? In de 1:1 coaching die ik geef help ik je om je leven zo in te richten en je gedachten zo te vormen dat jouw leven elke dag een stukje leuker, liefdevoller, eenvoudiger en vrijer wordt. Je kan hier contact met me opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. En ontdek hier de trajecten die ik aanbied 🙂

Let’s keep in touch! Voor nog meer tips en inspiratie kan je mij ook volgen op instagram @sharidoorn

Hi mooi mens,

Mijn naam is Shari en met mijn voeten op de grond – of het liefst in het zand – een open mind, veel liefde, humor en spiritualiteit, leef ik mijn leven en begeleid ik al meer dan tien jaar mensen van klein tot groot.

Met mijn achtergrond in de jeugdhulpverlening, het onderwijs en als orthomoleculair voedingsdeskundige en burn-out coach, heb ik veel ervaring opgedaan in het sturen, steunen en stimuleren van mensen om met zelfvertrouwen te leven vanuit de beste versie van zichzelf. Ook een burn-out, 6 jaar geleden, heeft voor veel passie gezorgd om anderen ook te helpen zich weer sterk, rustig en vrij te voelen. 

Na een hoop studie-, werk- en levenservaring is mijn grootste droom – een eigen praktijk voor holistische therapie – een paar jaar geleden werkelijkheid geworden. Mijn missie is dat ik op deze manier zoveel mogelijk mensen kan helpen weer terug in verbinding te komen met zichzelf. Dat zij weer durven te leven vanuit (zelf)vertrouwen, rust en liefde en hun mooiste leven kunnen leven.

Ik ben benieuwd naar jou! Klik hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Liefs!