Blog

Persoonlijke verhalen, tips & inspiratie

voor een vrijer, liefdevoller en gezonder leven

Voedingsstress + 6 tips om dit te voorkomen

Als je het woord ‘stress’ hoort, denk je waarschijnlijk algauw aan bijvoorbeeld stress op het werk, een druk huishouden, stress in je relatie, maar vaak wordt vergeten wat een grote impact voeding op je stressniveau kan hebben.

Stress wat je krijgt door (verkeerde) voeding is – als je niet weet welke voedingsmiddelen voor stress in het lichaam zorgen – vaak moeilijk te herkennen. Dat komt doordat je niet direct stress ervaart wanneer je een bepaald product eet; net zoals je bijvoorbeeld, wanneer je lactose intolerant bent, je vlak na het drinken van koemelk buikpijn krijgt. Het is een geleidelijk proces, soms zelfs van jaren, voordat mensen erachter komen dat het door hun voedingspatroon komt dat ze zich vermoeid, opgejaagd, uitgeput of snel geïrriteerd voelen en regelmatig slecht slapen.

Waarop kan je letten om zo min mogelijk stress door voeding te krijgen? We hebben tenslotte tegenwoordig al genoeg stressfactoren in ons leven ;). Hieronder deel ik zes tips met je om voedingsstress al voor een groot deel te voorkomen.

 

Eet zo min mogelijk suiker en snelle koolhydraten

 Daar is onze vriendelijke vriend, Suiker, weer! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: het beste is om zo min mogelijk suikers te eten. En dan zijn er tegenwoordig allerlei mooie vervangers (bijvoorbeeld: agavesiroop, rijstsiroop, oersuiker, gedroogd fruit enz.), die qua voedingswaarde soms wel beter zijn dan geraffineerde suikers, maar alsnog een grote invloed op je bloedsuikerspiegel hebben. Deze bloedsuikerspiegel wil je het liefst zo stabiel mogelijk houden om je energie over de dag goed te kunnen verdelen, zodat je niet van die pieken en dalen in je energielevels krijgt – wat voor stress zorgt. Dit doe je door zo min mogelijk suikers te eten en te letten op snelle koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor volkoren producten (volkoren pasta, zilvervliesrijst enz.) in plaats van witmeel, of als je echt iets zoets voor door je yoghurt of thee wil, kies dan voor een beetje kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. Deze twee staan in het rijtje van de suikervervangers die het minste invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

 

Vermijd cafeïnehoudende dranken

Deze is misschien wat voor de hand liggend, maar er zijn nog steeds veel mensen die de impact van cafeïne op hun lichaam onderschatten. Cafeïne zorgt letterlijk direct voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. En doordat je hierdoor in een soort actiestand komt – en dat dan gaat verwarren met échte energie – ga je regelmatig over je grenzen heen, waardoor je weer uitgeput raakt, meer cafeïne nodig hebt, daar weer meer stress van krijgt, slechter gaat slapen, nog meer stress krijgt en zo zit je voor je het weet in een vicieuze cirkel van vermoeidheid en stress. En da wille we nie!
Drink daarom liever bijvoorbeeld een kopje groene thee. Hier zit ook wel wat cafeïne in, maar in veel mindere mate en deze wordt langzamer in het bloed opgenomen.

Eet volwaardige voeding

 Het is natuurlijk super makkelijk om uit pakjes te koken, maar wat zit hier eigenlijk allemaal in? Vaak weer veel suiker en van de quasi ‘gezonde’ ingrediënten is meestal niet zoveel meer van de voedingsstoffen over.
Als je jezelf bijvoorbeeld 3 sausjes, die enkel zijn gemaakt van groente en/of specerijen, aanleert om te maken, zorgt deze basis er al voor dat het veel toegankelijker voor je is om wat vaker zelf je eten from scratch te maken. En het geeft ook nog eens meer voldoening, wanneer je iets helemaal zelf hebt gemaakt!
Om je alvast een beetje op weg te helpen heb ik hier een aantal recepten met sausjes die je helemaal zelf kunt maken: Teriyakisaus, creamy cashewsaus, romige pesto.

 

Gezonde vetten

Wat jaren geleden was er een onderzoeker die dacht dat hij had uitgevonden dat vet slecht voor de mens zou zijn. De marketingbureau’s zijn hier gretig op in gaan spelen met allerlei reclames van producten met 0% VET! op de verpakking, waardoor wij mensen het allemaal zijn geloven dat vet slecht voor je is. Ja, transvetten, zoals in chips, mayonaise, junk food enz. zijn inderdaad slecht voor je, maar gezonde vetten zoals in avocado, noten, vette vis, zaden, extra vierge olijfolie enz. zijn juist rete gezond en essentieel voor het hebben van een gezond lichaam en gezonde geest. Naast alle voedingsstoffen die ze bevatten, zorgen ze ook voor een betere verdeling van je energie en het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. En dat je enkel van deze gezonde vetten dik zou worden, is een grote fabel! Het gaat om de combinaties en hoeveelheden in je voedingspatroon. Hierover in een andere blog een keer meer. Eat your healthy fats!

Drink voldoende water

Bij 20% vochttekort in je lichaam treedt er al direct vermoeidheid op. Ja echt. Ook hebben je nieren en bijnieren (waar de hormoonhuishouding zich bevindt – en waar er dus ook gezorgd wordt voor de aanmaak of afbraak van stresshormonen) veel baat bij een goede vochtbalans in je lichaam. Net als je lever, die ervoor zorgt dat afvalstoffen in het lichaam goed afgevoerd worden. Ook daarvoor is het belangrijk om genoeg water te drinken om zo voedingsstress te voorkomen.
Maar wanneer weet je of je genoeg water drinkt? Want de één zegt dat je 1 liter per dag moet drinken en de ander zegt weer 3!?
Daar is een makkelijke rekensom voor: drink 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dus als je 75 kilo weegt, is het beste om 30 x 75 = 2250 ml water te drinken op een dag. 

 

Wees niet te streng voor jezelf

Op de laatste plaats , maar daarom zeker niet minder van belang, is het heel belangrijk om vooral lol te hebben in eten en het bereiden ervan. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en wees niet te streng voor jezelf. Houd de welbekende 80/20 regel aan – 80 procent gezond op een dag en 20 procent lekker waar je trek in hebt – en geniet vooral! En als je eens een minder gezonde dag hebt, laat dat dan ook vooral los en ga er niet teveel over inzitten, want dat geeft ook weer stress ;). Pak je gezonde gewoonten de volgende dag gewoon weer op en je lichaam zal dan vanzelf haar balans weer terugvinden. 

 

 

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je graag meer begeleiding bij het verminderen of voorkomen van stress door voeding? Neem dan via hier even contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Let’s keep in touch! Voor nog meer tips en inspiratie kan je mij ook volgen op instagram @sharidoorn

 

 

 

 

 

 

Hi mooi mens,

Mijn naam is Shari en met mijn voeten op de grond – of het liefst in het zand – een open mind, veel liefde, humor en spiritualiteit, leef ik mijn leven en begeleid ik al meer dan tien jaar mensen van klein tot groot.

Met mijn achtergrond in de jeugdhulpverlening, het onderwijs en als orthomoleculair voedingsdeskundige en burn-out coach, heb ik veel ervaring opgedaan in het sturen, steunen en stimuleren van mensen om met zelfvertrouwen te leven vanuit de beste versie van zichzelf. Ook een burn-out, 6 jaar geleden, heeft voor veel passie gezorgd om anderen ook te helpen zich weer sterk, rustig en vrij te voelen. 

Na een hoop studie-, werk- en levenservaring is mijn grootste droom – een eigen praktijk voor holistische therapie – een paar jaar geleden werkelijkheid geworden. Mijn missie is dat ik op deze manier zoveel mogelijk mensen kan helpen weer terug in verbinding te komen met zichzelf. Dat zij weer durven te leven vanuit (zelf)vertrouwen, rust en liefde en hun mooiste leven kunnen leven.

Ik ben benieuwd naar jou! Klik hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Liefs!