Blog

Persoonlijke verhalen, tips & inspiratie

voor een vrijer, liefdevoller en gezonder leven

Jouw ego wil jou veilig zien, jouw intuïtie wil jou gelukkig zien

 

Vaak lees en hoor ik dingen als: “het ego is slecht, je moet je ego verbannen uit je systeem” en meer van dit soort dingen. Hier ben ik het niet helemaal mee eens.

Voor wie ‘het ego’ nog een beetje een vaag begrip is, in het heel kort (voor de lange versie kan ik je dit boek van Eckhart Tolle aanraden): je ego is je beschermingssysteem en wil jou er voornamelijk voor beschermen dat je afgewezen/buitengesloten wordt in het leven. Het is hier zo serieus over, omdat je in de oertijd niet kon overleven wanneer je niet bij een groep hoorde – best logisch dat je ego soms bang is dus. Daardoor gaat het ego zich in allerlei bochten wringen om jou dingen te laten doen die misschien helemaal niet bij je passen, zodat je maar niet raar aangekeken wordt. Hij laat je soms dingen kopen omdat ‘ie denkt dat je er dan bij zult horen en het ego kan je soms ook hele lelijke dingen laten zeggen of doen, om zelf maar niet gekwetst te kunnen worden. En zo zijn er nog een hele hoop zaken waar het ego bij betrokken is, maar voor nu houden we het even bij dit soort voorbeelden.
Het kan daarom zo lijken – heel begrijpelijk – dat het ego iets heel slechts is, iets wat bij jou het slechtste in je naar boven haalt. Dit laatste kan absoluut, maar alleen wanneer jij dit toelaat.

Hoe kijk jij naar je ego?


Wanneer mensen zich bewust worden van hun ego – en het verschil leren kennen tussen ego vs hart/intuïtie – willen ze (inclusief ikzelf wat jaren geleden ook) vaak het ego het liefst helemaal verbannen uit hun systeem. Maar a) dit kan niet en b) hoeft ook niet.
Je ego heeft je namelijk ook op heel veel plekken gebracht in het leven en wil jou enkel veiligstellen. Dat je ego dit met een nogal oordelende stem kan doen – en het vaak ook echt niet nodig is dat hij van zich laat horen –  kan het ego ook niets aan doen. Het gaat erom hoe jij hiernaar kijkt en mee omgaat.

 

Leer de stem van je ego en intuïtie kennen

 

De belangrijkste eerste stap hierin is om de stem van je ego te leren kennen. Dit kan je doen door te mediteren en door jezelf heel vaak af te vragen “wil IK dit écht? Of wil ik dit met een bepaalde achterliggende gedachte – die bijvoorbeeld enkel goed doet aan mijn imago?” dus ook de vraag: “maak ik deze keuze uit liefde en vertrouwen of uit angst?”. Ook is het belangrijk om de stem van je intuïtie te ontdekken en te versterken. Waar in je lichaam voel jij de JA wanneer je iets heel graag wil en waar in je lichaam voel jij een hele duidelijke NEE wanneer je iets echt niet wil? Deze fysieke sensatie (vandaar het woord ‘onderbuikgevoel’) is je intuïtie die spreekt. Ontdek voor jezelf hoe jouw intuïtie van zich laat horen en oefen hiermee om dit vaker op te merken en naar te luisteren.

 

Zie het ego als een bang kind

 

En dan is de volgende stap om te leren met zachte ogen naar je ego te kijken, hoe moeilijk dat soms ook lijkt. Iets wat namelijk zo diepgeworteld zit als het ego, heeft de tijd nodig om te ontwortelen.
Je ego heeft zich namelijk gevormd gedurende jouw leven tot nu. Als kind zijn er misschien dingen gebeurd waar je van bent geschrokken, wat je teleurgesteld of pijn gedaan heeft en waardoor je je misschien afgewezen hebt gevoeld. Je ego wil er dan vervolgens voor zorgen dat dit je nooit meer zal overkomen. Wat je ego niet weet, is dat er kwetsbaarheid en vertrouwen nodig is om verder te komen in het leven – en juist verbinding te kunnen maken met mensen! – en dat bovendien niet elke situatie hetzelfde is.
Wanneer je dus opvalt dat je vanuit het ego – dus vanuit angst – bepaalde keuzes wil maken, neem even een stapje terug en observeer je ego(gedachten) van een afstandje. Leer er met zachte ogen naar te kijken. Het is namelijk die bange jongere zelf van jou die jou wil beschermen. En je zou toch ook niet lelijk doen tegen ander een bang kind? Wees dan ook lief voor jouw eigen innerlijke kind.
Laat je ego weten: ik heb je gezien, ik heb je gehoord, dankjewel dat je er voor me wil zijn. Maar laat je ego daarna ook weten: maar ik kies voor liefde en vertrouwen in plaats van angst en maak daarom nu een andere keuze die beter bij mij past.

 

Neem jezelf niet te serieus

 

Ook weer zo een uitspraak waar ik veel over nagedacht heb in mijn leven: “neem jezelf niet te serieus”. Want, even heel serieus en zonder grappen, hoe vind je nou een goede middenweg tussen ‘jezelf niet te serieus nemen’ maar ‘jezelf wel serieus genoeg nemen dat je goed voor jezelf zorgt en zo’ ?
Na lang filosoferen is mijn antwoord daarop: neem je intuïtie heel serieus en je ego wat minder. Lach soms zelfs stiekem ook gewoon een beetje om dat stemmetje wat vindt dat het écht dat paar schoenen moet hebben om mooi gevonden te worden. Ik zeg niet dat je intuïtie altijd gelijk heeft, ook je onderbuikgevoel kan het weleens mis hebben, maar ga er maar vanuit dat liefde en vertrouwen het vrijwel altijd winnen van angst.

Vind jij het nog lastig om je ego en intuïtie van elkaar te scheiden? I feel you! Voor mij heeft er ook veel tijd in gezeten om dit te leren en we zullen hier ons hele leven in blijven groeien. Alles wat ik hierover tot nu toe heb geleerd deel ik met liefde met jou, zodat jij ook meer vanuit liefde en vertrouwen durft te leven in plaats vanuit angst. Ik nodig je van harte uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, die je via hier of hier kunt inplannen. 

Let’s keep in touch! Voor nog meer tips en inspiratie kan je mij ook volgen op instagram @sharidoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi mooi mens,

Mijn naam is Shari en met mijn voeten op de grond – of het liefst in het zand – een open mind, veel liefde, humor en spiritualiteit, leef ik mijn leven en begeleid ik al meer dan tien jaar mensen van klein tot groot.

Met mijn achtergrond in de jeugdhulpverlening, het onderwijs en als orthomoleculair voedingsdeskundige en burn-out coach, heb ik veel ervaring opgedaan in het sturen, steunen en stimuleren van mensen om met zelfvertrouwen te leven vanuit de beste versie van zichzelf. Ook een burn-out, 6 jaar geleden, heeft voor veel passie gezorgd om anderen ook te helpen zich weer sterk, rustig en vrij te voelen. 

Na een hoop studie-, werk- en levenservaring is mijn grootste droom – een eigen praktijk voor holistische therapie – een paar jaar geleden werkelijkheid geworden. Mijn missie is dat ik op deze manier zoveel mogelijk mensen kan helpen weer terug in verbinding te komen met zichzelf. Dat zij weer durven te leven vanuit (zelf)vertrouwen, rust en liefde en hun mooiste leven kunnen leven.

Ik ben benieuwd naar jou! Klik hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Liefs!