Blog

Persoonlijke verhalen, tips & inspiratie

voor een vrijer, liefdevoller en gezonder leven

De beste plek tegen stress

 

Hoe leuk ik het ook vind om een eigen bedrijf te runnen waarin ik, met veel liefde en passie, mensen onder andere mag helpen bij het omgaan met stress, betekent niet dat ik zelf nooit meer last heb van stress. Dit hoort nou eenmaal bij het leven en is, in kleine mate, ook juist goed om af en toe te voelen.
Over het algemeen kan ik daar tegenwoordig dus goed mee omgaan, maar wanneer ik aanvoel dat de stresslevels toch iets teveel oplopen, dan is er eigenlijk maar één plek waar ik écht even kan opladen: aan zee.
Met een heerlijke wandeling op het strand voel ik me binnen no time weer kalmer, positiever en frisser.

Wetenschappers van de Engelse Universiteit van Exeter en Plymouth (2021) deden onderzoek naar de helende krachten van de zee. Ze vergeleken bezoeken aan het platteland, een mooi park of de kust. Maar de kust zorgde voor verreweg de meest positieve gevoelens bij mensen.

Een ander groot onderzoek toont aan dat mensen die aan zee wonen ook daadwerkelijk gezonder zijn (lucky me, want ik ben praktisch op het strand geboren en getogen en woon er nog steeds maar 10 minuten bij vandaan, haha). Dit heeft er namelijk mee te maken dat de zee stress beperkt en reduceert en ons onbewust aanzet tot lichaamsbeweging; een wandeling, even beachtennis spelen of een groot zandkasteel bouwen.

 

Er zijn nog 4 manieren waarop de zee bijdraagt aan je fysieke en mentale gezondheid:

 

 

1.Lopen in het zand

 

In de zolen van je voeten zitten per vierkante centimeter meer zenuwuiteinden dan op welke andere plek dan ook in je lijf. Wanneer je op blote voeten loopt – en zeker in het zand, waar er door de structuur van het zand nog meer gestimuleerd wordt – stimuleer je deze zenuwuiteinden, versterk je de spieren in je voeten én neem je de natuurlijke frequentie van de aarde aan. Dit laatste wordt ook wel Earthing genoemd en is een gratis wondermiddel tegen stress. Door contact te maken met de aarde/natuur blijft de elektriciteitsspanning in je lijf in balans.
Volgens onderzoekers werkt dat namelijk zo: organen, zintuigen en lichaamscellen kunnen optimaal functioneren door tal van elektrische impulsen. Deze impulsen zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat je hersencellen goed met elkaar communiceren en je hart klopt.
Doordat je als mens voor 70% bestaat uit H2O a.k.a. water, wat weer bestaat uit atomen (pak je scheikunde boeken er nog maar even bij als je het precies wil weten), ben je positief geladen. De aarde is negatief geladen, waardoor je via je blote voeten een teveel aan elektriciteitsspanning daarnaartoe kunt geleiden. Hierdoor kun je de natuurlijke balans hierin weer herstellen.  

 

2. Het ruisende geluid van de golven

 

Tegenwoordig hebben we met zoveel niet-natuurlijk geluid te maken; de ringtone van je telefoon, auto’s, fabrieken enz. Onze hersenen registreren 24/7 elk geluidje wat er bij hen binnenkomt en bepalen vervolgens of zij dit geluid veilig vinden of niet. Natuurlijke geluiden registreren de hersenen als vanzelf als veilig, maar met al die mechanische geluiden van tegenwoordig weten de hersenen vaak geen raad en beoordelen ze dit algauw als onveilig. Wanneer dit laatste gebeurt begint je lichaam direct met het aanmaken van stresshormonen en da wille we nie natuurlijk.
Hierom voelen we ons dus het meest prettig op plaatsen waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Dus koop een ticket naar het strand (we hebben er 523 km van in Nederland), zet die telefoon even lekker uit en geniet van het ruisen van de zee.

 

3. Zwemmen in zeewater (of alleen even met de voetjes, ook al fijn)

 

Zeewater zit bomvol goede stoffen en mineralen. Onder andere zwemmen hierin rijkelijk: magnesium, calcium, jodium, kalium en zink. En laat een goede huishouding in de mineralenlevels in je lichaam nou voor een groot deel stress reduceren.
Je huid is jouw grootste orgaan en hiermee wordt super veel opgenomen. Zo ook mineralen. Mineralen worden zelfs beter via de huid opgenomen dan wanneer je ze eet en ze eerst nog door je hele spijsverteringskanaal moeten. Dus, laat die supplementen maar staan (nee grapje, als je deze nodig hebt moet je ze vooral blijven slikken) en neem elke dag even een heerlijke duik in de zee. Of een voetenbadje met wat – opgewarmd – zeewater of kraanwater met wat mineraalkristallen erin opgelost.

 

4. Heel ver kunnen kijken

 

Het is al bewezen dat buiten zijn helpt bij het loslaten van stress, angst en depressie/somberheid. Wanneer je door het centrum van een stad gaat wandelen ben je wel buiten, maar de drukte van de stad zorgt juist alleen maar weer voor meer ruis en overprikkeling in je hersenen.
Het wijds uitgestrekte strand en het kunnen zien van de horizon geeft een gevoel van vrijheid. Het grootse kan je het gevoel geven dat je problemen ook wat kleiner zijn dan ze in je hoofd lijken. Angsten en emoties worden hiermee wat gekalmeerd. Met je billen in het zand zitten en een tijdje naar het uitzicht over zee kijken doet dus wonderen voor je gemoedstoestand.

 

Is alleen een strandwandeling voor jou niet genoeg en heb je op dit moment meer begeleiding nodig bij het omgaan met de stress die je ervaart? Wil je weer meer rust en balans voelen in je hoofd, lijf en leven? In de 1:1 coaching die ik geef help ik jou hierbij, zodat jij je elke dag een stukje veerkrachtiger, fitter en vrijer kan gaan voelen. Je kan hier contact met me opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. En ontdek hier de trajecten die ik aanbied 🙂 

Let’s keep in touch! Voor nog meer tips en inspiratie kan je mij ook volgen op instagram @sharidoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi mooi mens,

Mijn naam is Shari en met mijn voeten op de grond – of het liefst in het zand – een open mind, veel liefde, humor en spiritualiteit, leef ik mijn leven en begeleid ik al meer dan tien jaar mensen van klein tot groot.

Met mijn achtergrond in de jeugdhulpverlening, het onderwijs en als orthomoleculair voedingsdeskundige en burn-out coach, heb ik veel ervaring opgedaan in het sturen, steunen en stimuleren van mensen om met zelfvertrouwen te leven vanuit de beste versie van zichzelf. Ook een burn-out, 6 jaar geleden, heeft voor veel passie gezorgd om anderen ook te helpen zich weer sterk, rustig en vrij te voelen. 

Na een hoop studie-, werk- en levenservaring is mijn grootste droom – een eigen praktijk voor holistische therapie – een paar jaar geleden werkelijkheid geworden. Mijn missie is dat ik op deze manier zoveel mogelijk mensen kan helpen weer terug in verbinding te komen met zichzelf. Dat zij weer durven te leven vanuit (zelf)vertrouwen, rust en liefde en hun mooiste leven kunnen leven.

Ik ben benieuwd naar jou! Klik hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Liefs!