Blog

Persoonlijke verhalen, tips & inspiratie

voor een vrijer, liefdevoller en gezonder leven

10 ongewone tips tegen stress

 

Minder activiteiten op een dag inplannen, mediteren, bewegen, gezond eten. Allemaal dingen die je vast en zeker vaker hebt gehoord, die helpen bij het verminderen van stress. Al deze dingen – plus natuurlijk nog een heel scala aan ander advies wat ik je kan geven, because that’s part of my job – adviseer ik zeker om te doen om minder negatieve stress te ervaren. Maar de kans is ook best groot dat je dit soort dingen al wel weet. Misschien pas je ze nog niet constructief toe, maar je kent ze wel.

Om even een frisse wind door alle standaard tips te blazen, heb ik daarom vandaag een lijstje van 10 ongewone tips gemaakt, waarmee je ook meer rust, veerkracht en blijheid in je leven kunt brengen. Hier komen ze:

1. Spelen! Waarom hebben we als volwassenen zo vaak het idee dat alles wat we doen een bepaald doel moet hebben? Het kan zo bevrijdend voelen om gewoon eens iets te doen omdat je daar zin in hebt. Als je kinderen buiten ziet voetballen en je hebt zin om mee te doen, waarom ga je niet gewoon even naar buiten en vraag je of je mee mag doen? Als je zin hebt om te kleuren, print een kleurplaat uit en maak die kleurplaat. Doe vaker iets zonder doel, maar gewoon omdat je er zin in hebt. Werkt super stress verlagend.

2. Doe dingen, waarvan je geen zin hebt om ze te doen, voor maar 5 minuten. Meestal is ‘het beginnen aan iets’ het moeilijkst en de gedachte dat je iets moet doen waar je geen zin in hebt zorgt vaak voor stress. Spreek dus met jezelf af dat je het maar voor 5 minuten hoeft te doen en dat je dan nog eens de balans opmaakt. Denk je na 5 minuten: “mwa het valt eigenlijk wel mee, ik ben nu toch al begonnen, dus ik maak het even af” dan kan je mooi doorgaan en heb je daarna rust dat je deze taak ook weer kunt afstrepen. Denk je na die 5 minuten “nee dit wordt ‘m écht niet vandaag” dan probeer je het een andere keer weer voor 5 minuten (mits het natuurlijk iets is wat echt even moet, maar dat zijn gelukkig maar weinig dingen in het leven 😉

3. Bedenk elke avond iemand (mag ook jezelf zijn) die je ergens voor vergeeft die dag. Deed iemand lelijk tegen je in de rij bij de bakker? Vergeef diegene dan. Ergens wrok over koesteren zorgt voor stress. Bij jou, want de ander voelt hier niets meer van. Vergeef diegene (misschien had hij/zij wel een rotdag) en laat het los.

4. Maak vaker ovengerechten, of bereid bijvoorbeeld je groenten in de oven. Je hoeft alleen even kort iets voor te bereiden en daarna schuif je het, hoppa, voor 40 minuten (of kijk even in het recept hoe lang) in de oven. In die tussentijd kan jij lekker relaxen, of je alvast klaarmaken voor de avond, zodat je na het eten gelijk op de bank kunt ploffen in je pyjama.

5. Leer een instrument te bespelen. Wanneer je een instrument leert te bespelen moet je zo geconcentreerd zijn op wat je leert dat je geen tijd meer hebt om over andere dingen na te denken waar je je eventueel druk over zou kunnen maken. Daarnaast zorgt het bespelen van een instrument ook voor een bepaalde hersengolffrequentie waarvan je ook weer rustiger wordt.

6. Stek een plant. Door het proces van een plant te volgen – van wortelschieten tot in bloei komen – leer je meer geduld in het leven en met jezelf te hebben. Net als bij de plant die je hebt gestekt, groei jij ook langzaam maar gestaag – zolang je maar zorgt voor de juiste leefomgeving en – omstandigheden voor jezelf. Alles groeit en bloeit wanneer de tijd rijp is. Dit proces ligt al vast, dus je hoeft je niet te haasten; je bent altijd op tijd in je eigen leven. Je verwacht immers ook niet van je stekje dat er de volgende dag al nieuwe bladeren aan de bovenkant zitten, want je weet dat het belangrijkste eerst onzichtbaar lijkt te zijn en wat tijd kost: het schieten van wortelen.

7. Neem een koude douche of plons even in natuurwater. En terwijl je dit doet focus je je op je ademhaling en zorg je dat deze rustig wordt en blijft terwijl je in het koude water bent. In het kort: Door dit te doen train je jouw hersenen om in stressvolle situaties rustig te blijven. Je geeft namelijk met je ademhaling weer een signaal aan je hersenen dat je veilig bent. Dit zorgt ervoor dat je autonome stelsel zich uit haar stressrespons haalt.

8. Klop met je vlakke handen, van je tenen tot je nek, op elke plek van je lijf. Hierdoor maak je weer meer contact met je lijf, zodat je meer uit je hoofd gaat (daar waar je de meeste stress produceert d.m.v. gedachten). Ook stimuleert de beweging en het kloppen de bloedcirculatie, waardoor opgehoopte afvalstoffen (die ook weer voor stress in het lichaam kunnen zorgen) weer beter afgevoerd kunnen worden.

9. Spring een paar keer op en neer. Dit zie je artiesten ook weleens doen voordat ze het podium op gaan. Ook deze oefening zorgt ervoor dat je weer meer in je lijf kunt landen en het pept je op met geluksstofjes die daarbij vrijkomen.

10. Minimaliseren. Door alle spullen die je niet meer gebruikt, die jou niet meer dienen en die jou niet happy maken weg te doen, geeft dit niet alleen ruimte in je huis maar ook in je hoofd. Ga eens heel bewust door je spullen en vraag je bij alles af: heb ik dit écht nodig of vind ik het fantastisch? Als daar gaan JA tussen zit, doe het dan weg. Alle spullen die jij namelijk in je leven hebt, hebben allemaal aandacht nodig – het moet schoongemaakt worden en als het stuk is moet het gerepareerd worden, dat kost weer tijd en geld, je moet het altijd maar weer opruimen enz. – dus minder spullen = minder stress = meer ruimte en tijd voor ontspanning

Zo, dit waren ze voor vandaag. Heb jij nou ook nog leuke, bijzondere tips tegen stress? Dan zou ik het echt super leuk vinden als je ze deelt met ons, in een reactie via instagram onder mijn laatste post 🙂

En heb je op het moment zoveel stress opgebouwd, dat je door de bomen het bos even niet meer ziet en je niet zo goed weet waar je moet beginnen met alle tips die je overal en van iedereen krijgt: I feel you and I’m here for you! Ik nodig je van harte uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, die je via hier of hier kunt inplannen. Dan kunnen we samen onderzoeken wat jou zou kunnen helpen om je weer beter te voelen en hoe ik je daarbij zou kunnen helpen. 

Let’s keep in touch! Voor nog meer tips en inspiratie kan je mij ook volgen op instagram @sharidoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi mooi mens,

Mijn naam is Shari en met mijn voeten op de grond – of het liefst in het zand – een open mind, veel liefde, humor en spiritualiteit, leef ik mijn leven en begeleid ik al meer dan tien jaar mensen van klein tot groot.

Met mijn achtergrond in de jeugdhulpverlening, het onderwijs en als orthomoleculair voedingsdeskundige en burn-out coach, heb ik veel ervaring opgedaan in het sturen, steunen en stimuleren van mensen om met zelfvertrouwen te leven vanuit de beste versie van zichzelf. Ook een burn-out, 6 jaar geleden, heeft voor veel passie gezorgd om anderen ook te helpen zich weer sterk, rustig en vrij te voelen. 

Na een hoop studie-, werk- en levenservaring is mijn grootste droom – een eigen praktijk voor holistische therapie – een paar jaar geleden werkelijkheid geworden. Mijn missie is dat ik op deze manier zoveel mogelijk mensen kan helpen weer terug in verbinding te komen met zichzelf. Dat zij weer durven te leven vanuit (zelf)vertrouwen, rust en liefde en hun mooiste leven kunnen leven.

Ik ben benieuwd naar jou! Klik hier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Liefs!